"Zdrowe nawyki, zdrowa kuchnia, zdrowe jedzenie i zdrowa rodzina"

Głubczyce

90 000

Status: Wniosek złożony

Fundacja Inwestujemy w Przyszłość - ma na celu propagowanie zdrowego stylu życia i zdrowej kuchni wśród mieszkańców powiatu głubczyckiego.

Projekt pod nazwą "Zdrowe nawyki, zdrowa kuchnia, zdrowe jedzenie i zdrowa rodzina" skierowany jest do mieszkańców powiatu głubczyckiego. Nie jest tajemnicą, że przetworzona żywność nie jest zdrowa. Zawiera niewiele substancji odżywczych, zwłaszcza mikroelementów, przeciwutleniaczy i witamin. Większość z nas przymyka jednak na to oko, bo gotowe jedzenie pozwala zaoszczędzić czas. Trzeba jednak pamiętać, że przetworzone produkty zawierają też składniki wyjątkowo niebezpieczne dla zdrowia.
Żywność wysoko przetworzona to żywność poddana procesom obróbki przemysłowej, w trakcie której dodawane są: cukier, sól, tłuszcz, konserwanty, wzmacniacze smaku i zapachu, barwniki, emulgatory, przeciwutleniacze i inne. Żywność wysoko przetworzona dzięki zawartości odpowiednich substancji chemicznych ładniej wygląda, intensywniej pachnie, mocniej smakuje, ma idealną konsystencję i dłuższy termin sugerowanego spożycia. Jednak wysoka zawartość całej chemii użytej w procesie przetwarzania produktów jest szkodliwa dla organizmu. Stare powiedzenie głosi: „ Jesteś tym, co jesz”. Według analityków, rocznie zjadamy blisko 2 kilogramy szkodliwych substancji dodawanych do żywności.

Zaplanowane działania dotyczą organizacji warsztatów kulinarnych dla dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów we współpracy z przedszkolami, szkołami, organizacjami pozarządowymi i organizacjami senioralnymi. Warsztaty mają edukować o dobroczynnym działaniu samodzielnie wyciskanych soków z owoców i warzyw. Przygotowania jedzenia w szybkowarze. Zmiany nawyków żywieniowych i promowania zdrowej kuchni oraz zdrowego gotowania.
Działania będą promowane przez facebook i portal twojeglubczyce.pl. 

 

Podobne inicjatywy

fot. GSP RP

Warsztaty z zakresu bezpieczeństwa na morzu

Katowice

Status: Zrealizowane

65 000 zł
211